На 15 май църквата почита паметта на преподобния Пахомий Велики.Той е роден

...
На 15 май църквата почита паметта на преподобния Пахомий Велики.Той е роден
Коментари Харесай

Вижте кого почита църквата днес

На 15 май църквата почита паметта на преподобния Пахомий Велики.

Той е роден през 292 година в Тиваида, Египет (близо до днешния град Луксор),

в семейство на родители езичници. На 20-годишна възраст постъпил в римската армия, където служил дружно с бойци християни и от тях научил за християнската религия, впечатлил се от тяхната добродетелност. След уволнението си от войската Пахомий главно се срещнал с християнското обучение и приел кръщение. Тогава решил да последва образеца на някои християнски отшелници, които към този момент се подвизавали в пустинята в пост и молитва, и отишъл в Горна Тиваида. Там потърсил духовно управление от известния подвижник Паламон и му станал идеален имитатор. 

След гибелта на своя нравствен татко в 320 година Пахомий основал дребен манастир на остров Тавена в река Нил.

Скоро вестта за неговата святост привлякла доста монаси и обителта се разраснала, а свети Пахомий станал един от великите подвижници в пустинята. Той се счита за създател на общежителното монашество, т.е. монаси, които живеят в общности, имат обща молитва всяка заран и вечер, обща работа, общи доходи и разноски, общи ястия и еднообразно непретенциозно облекло.

Храната им главно била от растителен генезис.

Монасите избягвали да приказват между тях и общували с кимане, лицата си покривали по този начин, че да не виждат настрана. Обувки употребявали рядко. Всяка събота и неделя на общото свещенодействие вземали свето причестяване.

С доброта и суровост преподобният Пахомий съумял да управлява стотиците монаси в осемте манастира,

за които се грижел като любящ татко. Чрез мъдри препоръки и персонален образец ги насърчавал в устрема им към святост. Поради своята дълбока религия и великодушие свети Пахомий бил талантлив от Бога с благодатта да прави чудеса.

През 348 година, до момента в който се грижел за заболелите от чума монаси, самичък преподобният Пахомий се разболял. Починал на 9 май. 

*Във видеото горе вижте информация за 10 от най-известните манастири в България.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР